Ad van Liempt: Grenzen tussen goed en fout.

Ad van Liempt: Grenzen tussen goed en fout.

Lezing op dinsdag 17 april 2018 in de Marke

Ad van Liempt geniet bekendheid als journalist, schrijver en programmamaker, met name ook waar het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van verschillende verhalen uit die tijd legt hij in deze lezing zijn toehoorders een aantal dilemma’s voor. En dat levert niet meteen duidelijke antwoorden op. Van Liempt toont daarmee aan dat wij nog niet klaar zijn met de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.

Speciale interesse heeft van Liempt voor de verhalen van gewone mensen. Ook in deze omgeving boden veel mensen hulp aan onderduikers, onbaatzuchtig en vaak met gevaar voor eigen leven. En er zijn ook de andere verhalen. Over mensen die bereid waren voor geld anderen te verraden.

In de oorlog was je goed of je was fout. De jaren daarna bleef dat onderscheid een rol spelen. En ook nu nog leidt dit in ons land tot discussies. De bezettingstijd was decennialang een moreel ijkpunt en is dat in zekere zin nog steeds. Maar in toenemende mate zijn er twijfelgevallen. Een burgemeester in oorlogstijd, die midden in het gewoel stond, en een uitweg moest vinden in een lastige situatie. De ondergrondse verzetsgroepen in verschillende plaatsen, die meer dan eens extreem moeilijke beslissingen moesten nemen. Hoe meer we weten over de omstandigheden en wat er op het spel stond, hoe lastiger het lijkt te worden om een moreel oordeel te vormen over de keuzes die mensen toen maakten.

Van Liempt neemt u mee op zijn zoektocht in het grensland tussen goed en fout in de bezettingstijd. Hij relativeert niet maar brengt nieuwe perspectieven aan en doet dat aan de hand van recent onderzoek en nieuwe verhalen.

Korte Biografie Ad van Liempt (1949)

Ad van Liempt werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij medeoprichter en eerste eindredacteur van het boeiende geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij – tot zijn vertrek in 2010 – chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de justitiecrisis van 1998 en over de betaalde Jodenjacht in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog (het boek ‘Kopgeld’). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verscheen zijn laatste boek: ‘Aan de Maliebaan’, over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de tweede wereldoorlog.

Van Liempt werd onderscheiden met een ‘Beeld en Geluid-Award’ en de ‘Ere zilveren Nipkowschijf’ voor zijn gehele televisiewerk en kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Van Liempt wordt regelmatig geraadpleegd als adviseur vanwege zijn brede kennis waarbij hij hete hangijzers niet uit de weg gaat.

Vrijzinnig Hattem verwelkomt u graag op 17 april, 20.00 uur in De Marke, Daendelsweg 2, Hattem.

Toegang: € 7,50



« terug naar overzicht