Over postiljons, briefgaarders, bodes en postdirecteuren

“Over postiljons, briefgaarders, bodes en postdirecteuren.

Een onderzoek naar de geschiedenis van het postvervoer in en (zeer ruim) om Hattem”. Dat is de titel van het themanummer van Heemkunde Hattem, dat is geschreven door wijlen de heer E. Agterhuis en is uitgegeven in september 1987.

 

Hattem en zijn internationale aansluitingen,

“De eerste internationale postroute, die ik tegen kwam, dateert van 18-08-1290. Een postverbinding vanuit Lübeck op Brugge in België.” Zo begint dit hoofdstuk. “De afstand Lübeck-Brugge retour werd in die periode afgelegd in 12 dagen. In diezelfde periode was er vanuit Lübeck ook een postverbinding via Hamburg, Lingen en Zwolle naar Amsterdam, een retourafstand van 8 dagen…”

 

De geschiedenis van het Hattemse postkantoor en telegraafdienst

De in de archieven beschreven postgeschiedenis van Hattem begint in het jaar 1523. Vanaf dit eerste bericht werd het hele postgebeuren door het stadsbestuur geregeld.

Over de periode na ca. 1700 is veel meer informatie.

Wat zal het in het begin van de 18e eeuw een bedrijvigheid zijn geweest in de Kruisstraat te Hattem. Elke zondag- en donderdagmorgen om 09.00 uur vertrok vanaf herberg “De Blaue Engel” de postwagen naar Amsterdam volgens onderstaande route: Vanaf de “Blaue Engel” aan de Kruisstraat naar herberg “De Zwijnenberg” op de hoek van Hilsdijk en Hessenweg. Over de oude Elburgerweg naar de herberg “Oranjeboom” te Wezep en vervolgens naar de “Eykelboom” te Oldebroek om dan verder te gaan naar Het Rooye Kruis te Doornspijk en zonder Elburg aan te doen werd de post voor Amsterdam hier op een postwagen naar Elburg geladen en vervolgens in een schip, via de Zuiderzee naar Amsterdam.

 

Het themanummer wordt afgesloten met een chronologisch overzicht van de PTT dienst te Hattem met als eerst postmeester in 1523 Jacob Hemsz tot en met de wijziging van de telefoonnummers voor Hattem en Wapenveld in 5 cijferige nummers.

Deze schitterende uitgave en daardoor ook een prachtig geschenk voor de komende feestdagen over de geschiedenis van de toenmalige PTT met als knooppunt Hattem is nog te koop voor € 7,50 per stuk . Te bestellen bij onze penningmeester penningmeester@heemkundehattem.nl of telefoonnummer 038-4443435.

Regelmatig is het Heemkundecentrum te bezoeken. U kunt er dan terecht voor al uw vragen over het fotoarchief en/of de geschiedenis van Hattem

Op de dinsdagmiddagen vanaf 13.30 uur en eens in de veertien dagen op de woensdagen van 13.30 uur en vanaf 19.30 uur. De eerstvolgende openstelling op woensdag is op 12 en  13 november.

« terug naar overzicht