U bent hier: Home » Actueel » Nieuws » Wikkelkinderen

Wikkelkinderen

De vakanties zijn voor de meeste mensen weer voorbij, ook voor de leden van onze diverse werkgroepen. Met frisse moed wachten ze u weer op om uw vragen te beantwoorden. De aftrap wordt op 27 augustus om 13.30 uur verricht door de dames van het fotoarchief, waarna de volgende dag om 14.00 uur de dialectgroep begint.

 

Ook belichten we weer stukjes geschiedenis, te beginnen met het themanummer “WIKKELKINDEREN, gebruiken rond geboorte, doop en doopkleding”, een schitterende uitgave geheel geschreven door mevrouw A.M.J. Florusbosch-Voeten. Het is uitgegeven in juni 1988.

Een lange geschiedenis over de zwangerschap, geboorte, nazorg en rituelen vanaf de Egyptische tijd. Uitgebreid wordt aandacht besteed aan vroedvrouwen en bakers.

Het themanummer is opgeluisterd met foto’s, o.a. van beroemde schilderijen, gebruiksvoorwerpen en advertenties. Daarvan dateren er twee van een ver verleden met de tekst:

“Loopmin dadelijk gevraagd, voor een kind van 7 maanden. Adres Spui 164.” De advertentie stond in “s Gravenhaags advertentieblad, 1 maart 1880 en “Wordt gevraagd: tegen hoog loon eene gezondeMIN. - Aanbiedingen franco of in persoon bij mevrouw POOK VAN BAGGEN op Mariëndal te Apeldoorn.” Geplaatst in de  Apeldoornse Courant, 24 juli 1875.

 

Een andere advertentie uit 1800: “Mijn beminde huisvrouw Aleida Elisabeth Reiniera van Vlierden is heden voorspoedig verlost van een welgeschapen dochter. H.W. Daendels. 31 october 1800, 16e jaar der Bat. Vrijheid.”

Ook is een overdruk opgenomen van een paginagrote advertentie over de geboorte van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1890.

 

In het hoofdstuk “Hoe moeten we het vertellen” wordt verhaald hoe het grote nieuws aan kinderen verteld moest worden, verhalen van ooievaar, kinderen die in het riet groeien, de woatergeist achter de diek die ze komt brengen, enzovoort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas is het themanummer niet meer verkrijgbaar, maar het is in te zien in het Heemkundecentrum.

 

Veel van de activiteiten van de vereniging, met name het zeer uitgebreide fotoarchief, kunt u vinden op de site www.heemkundehattem.nl. Daar staan ook de openingstijden van het Heemkundecentrum, Molenbelt 2A, vermeld.

Vier maal per jaar ontvangen alle ongeveer duizend leden van de vereniging een goed verzorgd kwartaalnummer met veel geschiedenissen van Hattem en meestal een stukje in het Hattems dialect gratis.

Al voor € 15,00 per jaar kunnen inwoners van Hattem lid worden en voor € 23,00 iedereen die buiten Hattem woont. Indien u zich nu opgeeft, ontvangt u in ieder geval één van de reeds verschenen kwartaalnummers gratis. Geef u daarom nu op als lid bij ledenadministratie

038-4441764 of via de site. Via deze site kunt u zich ook abonneren op onze gratis nieuwsbrief.

Iedere dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur kunt u met of zonder steun van onze medewerkers zoeken en kijken in het digitale fotoarchief. Op wisselende woensdag is ons archief geopend en kunt u aan de deskundigen uw vragen stellen.

De eerstvolgende openingstijd voor de kijk- lees- en vraagdagen is op woensdag 4 september vanaf 13.30 uur en ’s avonds vanaf 19.30 uur.

« terug naar overzicht