U bent hier: Home » Tijdschrift » Recente uitgaven » 168

Uitgave 168 (september 2021)

TIJDSCHRIFT HEEMKUNDE HATTEM NUMMER 168, september 2021 

Er is weer een nieuw nummer verschenen van het verenigingsblad van Heemkunde Hattem. Ook in dit nummer weer voor elk wat wils en alles in kleur. Doe uw familie, vrienden of kinderen als verjaardagscadeau eens een jaarabonnement cadeau. Voor leden buiten Hattem kost dat 27,50, in Hattem maar 17,50.

Op de website van onze vereniging plaatsen we een korte samenvatting van de inhoud van het blad. Het blad kunt u kopen bij de Bruna, maar u kunt zich natuurlijk ook zelf aanmelden als lid. U krijgt dan alle eerder verschenen nummers van dit jaar.

Deze keer opent het nummer met een woord van de voorzitter, Leen Weeda. In september houdt onze vereniging open dagen in het Molenhuis van de Stichting Stadskern Hattem, Molenbelt 5. Hier is een expositie te bekijken die samengesteld is in samenwerking met het Voermanmuseum. Open op zaterdag en woensdag in september. Zie voor de openingstijden het septembernummer.

 

Het eerste artikel in dit nummer is:

Het Rode (Roode, Rooie) Dorp

Deel 2a: Wijk en woningen

Geschreven door Henk Muller

De schrijver is zelf in het Rode Dorp geboren en is in de geschiedenis van deze wijk gedoken. Het is eigenlijk de eerste nieuwbouwwijk van Hattem met veel sociale woningbouw. Het was een moeizaam begin van de uitbreiding van Hattem.

In deze aflevering beschrijft de auteur de woningen aan de verschillende straten van het Rooie Dorp.

 

Het volgende stuk is een vervolg op het artikel dat is gepubliceerd in nummer 167

Rondom het leven van Tobias Hendrik Jaspers (1851-1934)

Deel 5

door Gerrit Jan Liefers

Tobias Hendrik Jaspers was bakker in Hattem, maar daarnaast zeer actief als gemeenteraadslid, bestuurslid van de vereniging voor christelijk onderwijs en mede-oprichter van de C.M.H. Hij heeft zijn stempel gedrukt op zijn tijd. Gerrit Jan Liefers beschrijft in deze aflevering zijn bezigheden in de kerkenraad, waarin hij betrokken was bij het onderhoud van het gebouw en de diaconie die ondersteuning gaf aan arme gezinnen. Ook zijn betrokkenheid bij het bestuur van de christelijke school komt aan de orde.

 

Horlogerie en uurwerkhandel Kuiper

Door Henk Kuiper

Bij de oudere Hattemers is het een naam die nog wel een belletje doet rinkelen: Horlogerie en opticien Kuiper. Kleinzoon Henk Kuiper beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van het bedrijf in Hattem. Veel oude foto’s en advertenties uit de Homoet maken het tot een aantrekkelijk stukje. 

 

Dan:

Joodse burgers in Hattem en de rooftransacties van hun onroerend goed

Een aanvulling op de uitgave De geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Hattem

Deel1

Door Herman van Keulen

Zoals de titel al aangeeft gaat dit stuk over het onroerend goed van de Joodse burgers in de oorlog ’40-‘45

 

De Zandkreek, deel 2

Het zuivelbos

Door Joop Kroon, oprichter van het Schipperskamp

Het schipperskamp, wie kent het niet! De oprichter en schrijver van dit artikel doet uit de doeken hoe het kamp ontstaan is. Van kamperen in een tent op de hei, tot een redelijk comfortabel onderkomen in het bos. In dit artikel aandacht voor de sponsor, het Nederlands Zuivelbureau.

 

Werkgroep fotoarchief

Deze keer de brandweer op een paar oude foto’s waarvan de namen van de personen op het beeld niet allemaal bekend zijn.

 

Historisch kadaster van het schependom van Hattem

Aflevering 33

Door M. van der Leeuw

Deze keer heeft de schrijver de eigendomsgeschiedenis geschiedenis van enkele percelen die grenzen aan de Eierdijk en de kop van de Waa nagegaan.

De canon van Hattem, deel 3

1298: Hattem krijgt stadsrechten

De meeste lezers hebben inmiddels wel gehoord van de canon van Hattem. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dit canon op internet op te zoeken, heeft de redactie besloten om in elk nummer een hoofdstukje op te nemen.

In dit nummer de derde.

 

In de rubriek Gesignaleerd: een boek over de verering van de heilige Anna in Hattem.

Schrijver Teun Juk maakt reclame en schrijft zelf de recensie van zijn eigen boek!

 

Al met al weer een rijk gevuld nummer dat iedereen wel zou willen hebben. En dat kan!! Wordt lid voor maar 17,50 euro per jaar (binnen Hattem). U ontvangt dan elk kwartaal het blad en als welkom de dit jaar reeds verschenen nummers. Of geef eens een origineel cadeau met Kerst of een verjaardag: een jaarabonnement op ons blad.

Hebt u herinneringen, een (familie)verhaal of een andere mogelijke bijdrage voor ons blad? Neem contact op met de redactie, dan kunnen we er misschien samen een artikel van maken.

 

« terug naar overzicht