U bent hier: Home » Werkgroepen » Foto-archief

Foto-archief

Doelstelling

De voornaamste doelstelling van de fotowerkgroep is het rubriceren van oude foto’s en dia’s en het vastleggen van gebeurtenissen en personen die op de foto’s en dia’s voorkomen. Alle beschikbare foto’s en dia’s worden gedigitaliseerd en voorzien van trefwoorden om het zoeken naar een bepaalde foto gemakkelijker te maken.

Coördinator:

Mevr. W.J.van der Zwaan - Bunt

fotoarchief@heemkundehattem.nl,

vertegenwoordiger van de fotowerkgroep in het Algemeen Bestuur 

Beheer

Het fotoarchief wordt beheerd door een aantal vrijwillig(st)ers, die iedere dinsdagmiddag enige uren gezellig bij elkaar zijn en zich bezig houden met het sorteren, ordenen, scannen, digitaliseren van al het beeldmateriaal dat in het fotoarchief is ondergebracht. De fotowerkgroep bestaat op dit moment uit twee dames. Beide dames hebben ruime kennis van zaken wat betreft de technische apparatuur en de werking van de verschillende computerprogramma’s die de fotogroep gebruikt. Men heeft in het verenigingscentrum de beschikking over een aantal computers, printers en scanapparatuur.

 

Raadplegen

Op dit moment zijn ruim 7600 oude foto’s bijeengebracht in daarvoor bestemde fotoboeken. Daarna zijn ze gedigitaliseerd, beschreven en opgeslagen in de computer. U kunt alle foto’s in het verenigingscentrum bekijken en digitaal oude foto’s raadplegen en in de aanwezige fotoboeken snuffelen en zelfs foto’s bestellen tegen een kleine vergoeding. Zelf foto's of ander materiaal meebrengen om over te praten en te laten bekijken kan ook.
Op de website kan men periodiek een wisselende samenstelling  van enkele honderden foto’s bekijken. De foto's zijn voorzien zijn van aanvullende informatie, zoals de beschrijving, persoonsnamen. Er kan ook worden gezocht op trefwoorden. Tevens is het mogelijk uw opmerkingen bij de foto's te plaatsen. Om de foto's te bekijken klik op fotopagina .

Openingstijden

In het verenigingscentrum van Heemkunde Hattem aan de Molenbelt 2a in Hattem bent u elke dinsdag tussen half twee en vier uur van harte welkom. Natuurlijk is het fotoarchief ook te raadplegen tijdens de inloopmiddagen en -avonden van Heemkunde Hattem. Voor openingstijden  zie agenda 

Schenkingen

Als u bij het opruimen niet weet wat te doen met de aardige foto’s, kaarten, plattegronden en andere zaken betrekking hebbende op Hattem, is het misschien een idee ze te schenken aan Heemkunde Hattem. U kunt daarvoor contact opnemen met een van de bestuursleden van Heemkunde Hattem. De adressen staan elders op de website of in het tijdschrift “Heemkunde Hattem”.  

Wie helpt ons verder?

Wie weet wie wie is ?

In het fotoarchief van Heemkunde komen we vaak foto's tegen waarvan we graag willen weten wie de personen zijn die op de foto's staan afgebeeld. Mocht u weten wie die personen zijn, vermeld dan per foto hun namen en stuur uw reactie naar het fotoarchief. Ook willen wij graag weten waar en wanneer de getoonde foto's zijn gemaakt en bij welke gelegenheid. Regelmatig worden er op de website ook foto’s geplaatst  wie helpt ons  waarbij hulp wordt gevraagd van de websitebezoeker.

Hulp

Het fotoarchief bevat ook nog een groot aantal afbeeldingen die eigendom zijn van Heemkunde Hattem, de gemeente Hattem, maar ook van particulieren en die nog niet behandeld zijn. De vrijwilligers zullen die in de komende jaren allemaal digitaliseren en via de website beschikbaar stellen. Zo zijn er onlangs 7500 dia’s gedigitaliseerd. Dit materiaal moet nauwkeurig gecontroleerd en beschreven worden. Voorts zijn er nog ongeveer 2000 glasnegatieven, eigendom van het Voerman Museum Hattem, die in samenwerking met het museum  bewerkt moeten worden.
Er ligt dus nog een hele klus te wachten. Mocht u interesse hebben in de historie van Hattem, geïnteresseerd zijn in het digitaliseren van fotomateriaal en prettig willen samenwerken met een groep enthousiaste vrijwilligers van en bij de fotowerkgroep, dan bent u van harte welkom. De fotowerkgroep kan nog heel wat hulp gebruiken.

 U kunt voor aanmelding contact opnemen met het: 

fotoarchief@heemkundehattem.nl,